Yoga nidra

Yoga nidra

Som nämnts flera gånger tidigare finns det en uppsjö av olika varianter av yoga. Från bikram-yoga som utövas i rum som uppvärmts till 40 grader, till den kanske inte lika välkända varianten Yoga nidra.

Yoga nidra är en variant av yoga som ger djup avslappning och som hjälper vid sömnstörningar och oro. Många påstår att framför allt sömnstörningar som uppstått efter klimakteriet förbättras med denna typ av yoga. Vad är då Yoga Nidra, och hur utförs den?

Yoga Nidra kan beskrivas som en form av guidad meditation som försätter personerna som utför den i ett tillstånd som kallas hypnagogt tillstånd. Det är ett tillstånd som tillåter oss att slappna av på djupet och som skapar medveten närvaro. Yoga Nidra brukar även kallas yogisk sömn, och används för att låta kroppen “sova” medan sinnet är vaket. Metoden har även använts för att behandla posttraumatisk stress hos krigsveteraner med goda resultat.

Metoden kan med fördel utföras i hemmet, antingen i anslutning till sänggående för att ge en djup och ostörd nattsömn, eller för att ta igen förlorad sömn under dagen. Kom dock ihåg att denna metod inte är tänkt att ersätta nattsömn, utan bara som en nödlösning när sömnen blivit dålig en natt. 20 till 30 minuters yoga nidra sägs kunna ersätta 3 till 4 timmars nattsömn. Metoden fokuserar på visualisering och kroppsscanning, där du långsamt går igenom kroppen bit för bit. En metod som även används i andra typer av meditation och mindfullness. Du kan lätt hitta mer information om denna typ av yoga i många bloggar som avhandlar ämnet, skrivna både av personer som blivit hjälpta direkt, och sådana som kanske fått kämpa mer innan de uppnått resultat. Ibland kan det kännas tröstande att läsa om någon annans kamp när träningen känns motig.

Du kan använda en app på telefonen eller surfplattan, eller någon av alla videos som finns på internet, för att utföra övningarna. Se även till att ligga bekvämt på en yogamatta. Bädda omkring dig med kuddar, filtar och allt annat som du behöver för att ligga riktigt bekvämt. Lägg gärna över dig en filt så att du inte fryser under övningen.

Till en början kan det hända att övningarna inte ger den avslappning som du är ute efter, eller att det känns som att effekten uteblir. Misströsta inte. Yoga nidra kräver övning, precis som alla andra typer av yoga. Du kan behöva utöva den flera gånger innan du känner av någon större skillnad på vakenhet under dagen, och nattsömnen.

startit