Yoga – en nybörjarguide

Yoga – en nybörjarguide

Så, du vill börja med yoga? Det finns egentligen bara ett enda sätt att börja på, och det är att göra det. I dagsläget finns inga hinder för att börja träna i en yogastudio eller på hemmaplan med hjälp av någon av alla de appar som finns för mobiler och surfplattor. Vill du inte använda dessa finns det mängder av videos att ladda ner från nätet, eller att köpa i affärerna. Men vad ska man tänka på innan man börjar. Det här är ett ämne som finns upptaget i många olika bloggar och tidningar, så vill du veta mer finns allt bara en sökning bort.

Anledningar att börja med yoga

Det finns många anledningar till att just du ska börja träna yoga. För det första är det en träningsform som de flesta kan delta i så länge de kan röra någon kroppsdel. För den med stora rörelsehinder är det lämpligast att prova så kallad medicinsk yoga, som anpassas efter just dina möjligheter och behov.

De vanligast anledningarna till att någon börjar med yoga är att det helt enkelt är skönt. Många upplever att de mår bra av sin träning, att de är lugnare och mer koncentrerade under resten av dagen och att det förbättrar prestationen även i andra idrotter.

Vad behöver jag veta inför mitt första pass?

Oavsett om du väljer att yoga hemma, på gymmet eller i en yogastudio så finns det några praktiska saker att tänka på. Är du nybörjare behöver du inte rusa iväg och köpa dyra kläder eller mattor innan du ens vet om du vill fortsätta. Väljer du att träna på gym eller i en studio kan du ofta få låna en matta där. Hör efter först, så att du inte blir utan när du väl dyker upp till ditt pass. Yogar du hemma behöver du först och främst en matta. Du behöver inte någon dyr matta till en början, utan det räcker med en vanlig gym-matta. Meningen med mattan är att ge dig ett stabilt, och halkfritt underlag när du yogar.

När det gäller kläder finns det inga särskilda krav på vilka kläder du har på dig. Normalt yogar man barfota, men det finns speciella yogaskor eller strumpor för den som inte vill vara barfota eller som är ovanligt frusen om fötterna. Yogar du utomhus kan det också vara bra med yogaskor för att skydda fötterna från vassa stenar och liknande. Kläderna bör vara löst sittande och får inte begränsa rörelsefriheten. Är du kvinna med något större bröst bör du dessutom investera i en bra sport-bh. I övrigt kan du träna i kläder som du själv tycker är bekväma.

startit