Tacksamhet

Tacksamhet

Vad har tacksamhet med mindfullness och välmående att göra? Det har visat sig att ju mer kritiska vi är, desto mindre nöjda blir vi med livet i stort. Det har faktiskt till och med visat sig att tacksamhet kan motverka skadliga biverkningar av stress och förbättra hjärnans hälsa. Med andra ord, om du lär dig att göra tacksamhet till en av dina vanligaste känslor så kommer du också att minska stressens skadliga verkningar på kroppen.

Tacksamhetsdagbok

Ett sätt att öva sig på tacksamhet är att skriva tacksamhetsdagbok. I denna skriver du varje dag, varje vecka eller varje månad, ner några saker du är tacksam över. Till en början kan detta kännas svårt. Vi är trots allt vana vid att uppmärksamma det som inte är bra, istället för att tänka på det goda i tillvaron. Ett exempel på enkla saker till tacksamhet kan vara att vara tacksam för att du är frisk, att du har någonstans att bo och att du kan äta dig mätt.

Genom att upprepa övningen ofta lär du dig att se de goda sidorna i tillvaron och att se att bra saker även kan komma ur livets sämsta stunder. Behöver du inspiration kan du hitta den i någon av alla de bloggar, både svenska och utländska, som handlar om tacksamhet och tacksamhetsdagböcker.

startit