Lugn och ro med gröna växter

Lugn och ro med gröna växter

För att må bra behöver vi faktiskt lite grön natur omkring oss och det innefattar krukväxter inomhus. Det finns många fördelar med att ha krukväxter, det ökar trivseln, det renar luften och det får oss att må bättre både fysiskt och psykiskt.

Gröna växter fyller en viktig funktion i hemmen, och dessutom är det snyggt. Du kan lätt bygga ihop din egen gröna oas i ett hörn av hemmet och hos byggmax kan du shoppa både byggmaterial till dina blomsterbord samt få tips och idéer på snygga lösningar för krukväxterna. Men vilka växter är det då som är nyttiga att ha inomhus? De vanliga ampelliljorna och paradisträden är både fina och nyttiga då de tar upp luftföroreningar. Ampelliljan tar upp formaldehyd och paradisträdet tar upp koldioxid som under natten förvandlas till syre. Guldpalmen kan du dessutom använda som luftfuktare och den tar upp toluen och xylen som finns i datorskärmar och kontorstekniska apparater, perfekt att ha i datorhörnan.

 

När du tar hem en ny växt

När du tar hem en ny växt är det bra att ställa den på avstånd från de andra så att du lättare kan ta hand om eventuell ohyra som den nya växten kan ha fört med sig. Tänk också på att ta reda på hur mycket solljus växten ska ha så den överlever och håller sig fin. Även om du lyckas få växten att överleva kanske den börjar se lite risig ut efter ett tag, särskilt vintertid när det är ont om sol. Hur du ska göra med dina krukväxter på vintern beror ju på vad det är för växt, men Aftonbladet har några gröna vintertips för dina krukväxter. Det du ska tänka på är att inte göra större beskärningar, vattna inte för mycket och se till att växterna får så jämn temperatur som möjligt. Du ska heller inte ge gödning under vintern eftersom de flesta växter har sin viloperiod då. Sköt om dina växter så bra du kan, för det är ingen mening med att skaffa en avslappnande grön oas hemma om blommorna vissnar och ser ledsna ut efter ett litet tag. Fula krukväxter gör faktiskt ingen större nytta för ditt välbefinnande.

Nyttan med krukväxter

De flesta kan väl skriva under på att det är trevligt med lite grönska omkring sig, men visste du att pulsen och blodtrycket sjunker av att omge sig med gröna växter? Du blir alltså lugnare och det kan även lindra ångest. Genom att ha gröna växter i ditt hem kan du skapa en lugnare oas så att hemmet faktiskt blir den plats för återhämtning som du vill att det ska vara. Att gå och pyssla med krukväxterna kan vara lite avstressande terapi bara det och att pyssla om något och få det att växa och frodas ger en ganska skön känsla av tillfredsställelse som i sin tur kan höja ditt självförtroende.

Slappna av och njut av dina växters prakt och grönska, ta några djupa andetag och sjunk längre ner i fåtöljen. Ingen stress, ta det lugn, det är din gröna oas.

startit