Bloggar värda att spana in

Bloggar värda att spana in

Det finns gott om intressanta bloggar att läsa å internet, både på svenska och på engelska. I texten som du nu läser så fokuserar vi dock på bloggar på svenska.

En blogg som man med fördel kan spana in är en blogg som kan bli något av en stark klättrare på blogglistorna under år 2019. Det rör sig om en blogg som skrivs av den unga bloggaren Julia Gummesson som bloggar under ett annat namn. Och det räcker inte med att kalla bloggen för något så enkelt som Julias Blogg eller Gummessons. Nej, här är det betydligt mer dramatiska namn som gäller. Julia har en blogg på Nöjesguiden som kallas för Slaktarn.

Det låter kanske både hårt och läskigt, men Slaktarn är en relativt snäll blogg trots allt. Slaktarn är en blogg som handlar om något så enkelt som mat. Bloggen ger läsarna en del information som de inte ens visste att de hade ett behov av. Det spelar ingen roll om man har ett starkt intresse för mat eller mest äter för att bli mätt och å näring. På bloggen Slaktarn hittar man alltid något intressant att läsa om.

Men även om bloggen på ytan handlar om mat så är ju mat mycket mer än endast mat. Pratar man om mat så glider man lätt in på konversationer om andra ämnen. Ämnen som politik, miljö, kultur och även identiteter. Men bloggen innehåller även intressanta recept.

På bloggen kan man till exempel läsa om kräftskivor och deras historia, bakgrund och ursprung samt om pirogen Gorby, som enligt vissa är uppkallad efter Sovjetunionens ledare Gorbatjov. Historier om mat är historier om oss. Det är politik, kultur och identitet. (Och ibland är det bara ett riktigt bra recept!)

Ett exempel på när mat och politik hör ihop är till exempel när olika typer av kött som är sjukt och smittat slaktas och säljs vidare. Något som nyligen hände i Polen. En del av köttet nådde vidare till Sverige och såldes till restauranger i både Stockholm och Uppsala.

Några av de recept som Julia tipsar om på bloggen Slaktarn är till exempel gravlax, lammgryta med persiskt ursprung och en remoulad som är baserad på rotselleri som bas.

Något annat som man kan tycka är intressant men som man inte hittar så mycket om på Slaktarns blogg är så kallade sexleksaker som man däremot kan läsa mer om på betydligt mer sexorienterade bloggar. Den typen av bloggar kan vara lite “barnförbjudna” och inget som man bör läsa om man är alltför ung. Har man åldern inne kan det däremot vara intressant läsning.

En annan blogg som man med fördel kan spana in är bloggen som Simon Strand driver. Simon Strands blogg heter just Simon Strand. Kanske kunde han inte hitta på något annat? Han bloggar hur som helst om krogliv och uteliv, om nöjen. Till exempel skriver han blogginlägg om cigaretter i krogmiljö.

startit