Lugn och ro med bebis

Lugn och ro med bebis

Att det kan vara en utmaning att kunna få egentid och slappna av när man har fått barn vet de flesta om, inte bara ska tiden hittas bland alla göromålen, sinnesnärvaron och orken ska dessutom finnas. Med alla krav på allting som finns, och med de perfekta nyblivna mammorna som klarar allting enligt sociala medier är det lätt att känna sig misslyckad och ineffektiv. Vänd trenden istället och ta vara på de mysiga stunderna som faktiskt kommer. De är klart fler än du tror.

 

Minimera farliga saker i hemmet

Ett sätt att öka på känslan av lugn och ro för föräldrar är att baby- och barnsäkra hemmet. Eller skydda sitt barn. Att veta att barnet inte kan ha igång spisen, sätta fingrarna i eluttagen eller klämma sig i dörrar och skåpluckor eller komma åt farliga kemikalier. Kantskydd på bordskanter kan även det vara bra att ha. En babymonitor som man kan övervaka barnet med när det ligger och sover i sin vagn utomhus efter promenaden eller kunna sitta i soffan och titta på en film utan att behöva lyssna ideligen efter gnyende och gråt kan vara en perfekt lösningen för att få ha lugn och ro en stund utan att behöva sitta på helspänn med “mute”-knappen under fingret. Du hittar mängder med barnsaker hos https://www.bigbaby.se, för både den nyfödda bebisen och den klåfingriga tvååringen.

Avslappnande aktiviteter

Nog för att föräldrar kan behöva slappna av en stund på egen hand, utan sina barn, men det går att göra trevliga och mysiga aktiviteter tillsammans med barnet också. Baby-yoga kan vara något att prova på, och det ger föräldern en chans att komma tillbaka till träningen igen efter förlossningen, men tillsammans med barnet. Det blir en mysig stund och samtidigt som man har koll på barnet så får man lite yogaträning. Kan det bli bättre?

Sitta i sängen och läsa en bok för barnet är en garanterad succé. Detta kan man börja med även om det bara är en tremånaders bebis eftersom pratandet stimulerar barnets utveckling. Genom att börja läsa tidigt för barnen och sedan fortsätta med det en bra bit upp i ålder så lägger vi en bra grund för ett stort ordförråd och en större allmänbildning. Sen har vi en klar fördel utöver detta, det är ju så mysigt att kura ihop sig i sängen eller soffan med en bok och läsa en stund varje dag. Det blir rofyllt och allt annat läggs åt sidan. Det blir en andningspaus för både barn och förälder så att båda kan varva ner och ta det lugnt en stund.

Det bästa vore om alla la undan mobilen och de sociala medierna lite oftare och sluta jämföra sig med varandra. Vad andra föräldrar hinner med och hur de sminkar sig är deras sak, och de har säkert inte lagt ner samma tid på att mysa med en bok med sina barn, eller hur? Så varva ner, strunta i andra och bara njut av de lugna stunderna med barnen!

startit