A room of one’s own

A room of one’s own

För den som inte vet är titeln ovan ett citat av den engelska författaren Virginia Woolf, och dessutom titeln till en av hennes feministiska skrifter. Poängen med Ett eget rum, som den heter på svenska, är vikten av att ha ett eget rum att husera i. Boken riktar sig främst till kvinnor som under den här tiden (boken kom ut 1929) fortfarande inte ansågs ha rätt till någonting eget.

Men faktum är att både män och kvinnor har behov av ett eget rum, framförallt om man arbetar hemifrån. Med små barn i huset eller lägenheten blir det ännu svårare att hitta ett utrymme där man verkligen får vara ifred under arbetstid. Och som många egenföretagare vet blir det ofta övertid på kvällar och helger, en tid när det är extra svårt att hålla partners och barn utanför arbetsrummet. Dessutom kan det vara svårt att få till riktigt bra och ergonomiskt anpassad sittplats när du arbetar hemifrån. Att sitta i soffan är kanske skönt den första timmen, men efter åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan så kommer du snart få förslitningsskador.

Kontorslösningar för småföretagaren

Att hyra ett permanent kontor är oftast inte möjligt för egenföretagaren. Behovet är helt enkelt inte tillräckligt stor för att motivera kostnaden för lokalhyran. Utöver det är kontorslokalerna ofta anpassade till större företag med många anställda och passar därför helt enkelt inte för småföretagaren. Det är inte heller säkert att du har behov av ett kontor hela månaden, framförallt inte om du oftast arbetar hemma hos din kund. Kanske behöver du bara utrymmet ett par dagar varje månad.

Lösningen på de här problemen heter kontorshotell eller kontorskollektiv. Det finns många olika typer av kontorshotell där du kan hyra kontor per dag eller per månad. Du betalar då antingen för en fast plats, det vill säga ditt eget kontor med tillgång till alla bekvämligheter som kontorshotellet erbjuder. Den här typen av arrangemang är lite dyrare och kanske mer värt kostnaden om du faktiskt behöver kontoret relativt ofta, eller om du behöver förvara någonting på ditt kontor.

Den andra varianten är att du bara hyr en lös plats. Det betyder att du inte har “ditt” kontor utan får ta det som för tillfället är ledigt. Men du har fortfarande tillgång till övriga utrymmen som mötesrum, om kontorshotellet tillhandahåller sådana. Den här lösningen passar bäst för dig som bara behöver kontoret ibland eller som behöver tillgång till mötesrum någon enstaka gång. Kostnaden är lägre än för en fast plats men betyder att du inte kan förvara pappersarbete eller inventarier i ditt kontor.

startit